Deze dingen weet jij niet over taxichauffeurs

taxichauffeurs

De wondere wereld van de taxichauffeur!

Meestal maak je wel een praatje met de taxichauffeur als je van A naar B reist. Dat vindt hij of zij zelf ook gezellig natuurlijk. Maar er zijn genoeg dingen die jouw taxichauffeur jou niet vertelt. Dit wist je niet over een taxichauffeur!

Verdient het nou een beetje?

Dat een taxichauffeur veel kilometers maakt, is misschien niet vreemd. Toch is het meer dan je vaak zal denken. Elke taxi in een centrale rijdt wel bijna 50.000 kilometer per jaar. Gemiddeld is dat een paar honderd kilometer per dag! Toch staan taxichauffeurs ook veel stil, te wachten op hun klanten. Hun omzet daalt als zij geen ritten maken. Daarom zijn taxichauffeurs soms geneigd hun pauze na 5,5 uur niet te nemen. Maar toch is dat wettelijk verboden. Zeg nou zelf, jij wil toch ook een uitgeruste chauffeur?

De omzet van een taxichauffeur die aangesloten is bij een centrale is gemiddeld €21,87 per rit. Wel moet daar nog van alles vanaf! Noem bijvoorbeeld verzekeringen, belasting en benzine maar ook de afschrijving op zijn auto. Want hoe meer kilometers de auto rijdt, hoe minder die waard wordt. Onder de streep verdient een chauffeur van de taxi gemiddeld iets meer dan 11 euro per uur. Per jaar werkt een chauffeur toch wel zo’n 2.600 uur. Dat is meer dan 40 uur per week. Je kunt dus gerust zeggen dat je een taxichauffeur zijn dag maakt als je een (kleine) fooi geeft!

Opleiding tot taxichauffeur

Ook taxichauffeurs moeten naar school. Als een chauffeur wil gaan rijden moet hij of zij aan behoorlijk wat eisen voldoen. Noem bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Ook hoort het halen van een chauffeurspas bij de opleiding om taxichauffeur te worden. Het eindexamen bestaat zelfs uit een professionele rit waarin je iemand naar diens bestemming moet brengen!

De rauwe stad

Niet iedereen is zoals jij; iemand die respectvol met iemand anders omgaat. Taxichauffeurs maken helaas elke dag mensen mee die nou niet bepaald een zomers humeur hebben. Maar in sommige gevallen krijgt een taxichauffeur te maken met serieus geweld en intimidaties. Wat dit geweld met een chauffeur doet, zal hij je waarschijnlijk niet vertellen. Hij of zij zal waarschijnlijk je niet vertellen dat er laatst nog iemand een klap op zijn achterhoofd heeft gekregen, omdat die klant niet wilde betalen en de chauffeur daar niet gediend van was. Als een chauffeur een beetje slecht gehumeurd is, kan dat dus ook andere redenen hebben dan een bed dat aan vervanging toe is.

Ondanks alles heeft het rijden met de taxi meer voordelen dan nadelen. Want als dienstverlenend bedrijf ontmoet en help je elke dag weer veel mensen verder. En daar doen de chauffeurs het voor. Wil je een taxi reserveren of bestellen? Kijk vooral even op onze website!