Een taxirit delen

een taxirit delen

Een taxirit delen

De voor- en nadelen?

Je denkt misschien “Een taxirit delen? Hoe groot is die kans nou?” Toch komt het nog best vaak voor. In ieder geval vaker dan je in de eerste instantie zou denken. Je deelt bijvoorbeeld een taxirit als je samen met een familielid, vriend of kennis reist. Daarnaast komt een taxirit delen met een vreemde andere klant van de chauffeur komt ook best vaak voor. Maar waarom doet een taxichauffeur dit eigenlijk? En wat houdt dit in voor jou en jouw medepassagier? Wat zijn de voor en nadelen van het delen van een taxirit? Dat zal hieronder uitgebreid worden beschreven.

Waarom moet je een taxirit van tijd tot tijd delen?

Om te beginnen is het zeer handig voor de chauffeur om een gedeelde taxirit te rijden. Dit is als eerste praktisch wanneer hij of zij een extra passagier op moet halen. Deze moet wel op dezelfde de route en rond dezelfde tijd opgehaald kunnen worden. Ook moet deze passagier op de route afgezet worden. Misschien moeten beide passagiers zelfs op dezelfde plek uitstappen. In dit geval stappen zij vaak uit bij een centraal punt als het station of taxistandplaatsen. Of natuurlijk bij die dichtbij stadscentra zitten. Gedeelde taxiritten besparen chauffeurs bovendien brandstof voor de taxi zelf. Maar wat zijn dan de voor- en nadelen voor de passagiers?

Voordelen voor passagiers

Gedeelde taxiritten kunnen veel gezelliger zijn dan wanneer je alleen in de taxi zit. Vooral wanneer je zelf introvert bent en jouw medepassagier extrovert is. Zo kom je op de meest onverwachte plekken uit je schulp. Daarnaast is het toch altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten? Jammer genoeg gaan deze voordelen niet altijd op voor een gedeelde taxirit. Hiernaast zijn er namelijk ook een aantal nadelen.

Nadelen voor passagiers

Het eerste nadeel van een taxirit delen is het afrekenen. Met meerdere passagiers duurt dit over het algemeen langer dan wanneer je alleen af moet rekenen. Het is daarnaast moeilijker om te berekenen wat jij precies moet betalen. Een taxi heeft immers maar één meter voor het te betalen bedrag. Daarnaast is de rit niet gezellig als jouw medepassagier niet gezellig is. Zo kan een voordeel van een gedeelde taxirit veranderen in een nadeel. Het omgekeerde is echter ook waar. Namelijk wanneer jij rust nodig hebt in de taxi. Dan is het niet prettig om met iemand te reizen die de hele tijd praat. Bovendien is het een afleiding voor de chauffeur. Deze kan in dit geval gemakkelijk een afslag missen of jouw bestemming voorbij rijden.