Slaap en toch rijden, lees hier de gevaren

car crash

Vermoeidheid tijdens het autorijden

Slaap en toch rijden

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst minstens 10 tot 15 procent van alle verkeersongelukken, samen gaan met vermoeidheid van de bestuurder. Dat is maar liefst één op de tien ongelukkencar crash die voorkomen had kunnen worden, wanneer de bestuurder niet moe in de auto zou zijn gestapt. Maar liefst 55 procent van alle bestuurders heeft slaap en toch rijden en maar liefst twee derde van hen is weleens echt weggedommeld tijdens het rijden. Het is erg belangrijk om uitgerust in de auto te stappen. Lees hier de gevaren en tips om zo veilig mogelijk aan het verkeer deel te nemen.

Lees hier de gevaren

Wanneer u vijf uur of minder geslapen hebt, rijd u als iemand die teveel gedronken heeft. Dit kan hele grote gevolgen hebben. Merkt u dat u tijdens het rijden bijna in slaap valt? Parkeer de auto op een parkeerplaats en doe een kort hazenslaapje. Na een kwartier slapen, kunt u weer fit aan de reis beginnen. Als je meer dan vijftien uur achter elkaar wakker bent, is de kans ook groot dat u bij een lange afstand slaperig wordt. Met onderstaande tips, blijft u alerter en zult u minder snel de kans krijgen om in te dommelen.

Hoe herken je beginnende moeheid?

U kunt zich moeilijk focussen en dwaalt steeds af in gedachten. U begint te gapen en in uw ogen te wrijven. U raakt sneller geïrriteerd en rijd te dicht op andere auto’s. U bent aan het dagdromen, waardoor u soms niet meer weet hoe u ergens heen bent gereden.

Tips

Wanneer u gaat autorijden en met name een lange afstand, is het verstandig om met iemand samen te rijden. Het praten houdt u wakker en alert. Neem bij een lange afstand, regelmatig een korte pauze. Wanneer u alleen bent, kan muziek u wakker houden. Een kop koffie of een andere cafeine houdende drank kan een dip voorkomen.
Let er ook op dat de auto niet te warm wordt, dit zorgt ervoor dat je sneller vermoeid raakt. Wanneer u zich te moe voelt, kunt u het beste een taxi nemen. U weet dan zeker dat u op de gewenste tijd, veilig op de juiste bestemming aankomt.