In een klein, dichtbevolkt land als Nederland rijden momenteel zo’n 37.000 taxi’s rond. Dat is natuurlijk enorm veel, maar niets in vergelijking met het buitenland. Omdat je zelf in Nederland woont, weet je natuurlijk hoe de taxi’s er hier uitzien. Wij gingen voor je op zoek naar de verschillen tussen buitenlandse en Nederlandse taxi’s.
In elke stad en elk land verschillen de taxi’s met dat van een ander land. Een taxi in bijvoorbeeld New York is traditioneel geheel geel al sinds de jaren ’60. Daarvoor waren eigenlijk alle auto’s, taxi of geen taxi, gewoon zwart. In Londen zijn de taxi’s dat nog steeds.
Zoals je in Scandinavië hele zuinige, hybride taxi’s hebt die bijna geheel emissieloos je door het landschap vervoeren, zo ook in Japan en Korea is het taxiverkeer behoorlijk schoon. Maar in bijvoorbeeld India is dat het compleet tegenovergestelde. Ook in Afrika is het verkeer vaak behoorlijk vervuilend. Omdat dat een continent is dat bestaat uit derde wereldlanden, hebben de chauffeurs minder geld om de meest veilige en luxe taxi’s kopen. Dit is een van de grootste verschillen tussen buitenlandse en Nederlandse taxi’s.
In Nederland hebben we niet echt een speciale bijnaam voor een taxi. Misschien in Amsterdam waar een (meestal) student je door de stad rondfietst in een bakfiets. In Thailand bestaat zo’n fietstaxi in veel uitgebreidere vorm als een soort busje op drie wielen waarbij je achterin plaatsneemt, beter bekend als een riksja. In Engeland heet een taxi een cab, die eruit ziet als een taxi uit pakweg zeventig jaar terug. En dat houden ze graag in ere.
Zijn taxi’s in Amerika juist enorm groot, zo zijn ze in Azië juist best wel klein. Dat komt omdat de passagiers in met name de Verenigde Staten wat forser zijn. In bijvoorbeeld Thailand, Japan of Indonesië zijn de mensen nou eenmaal niet zo groot.
Een taxichauffeur rijdt in Westerse landen in de regel een stuk veiliger. Het verkeer is vaak ook overzichtelijker. Nederland behoort tot een van de landen met het meest veilige verkeer ter wereld. Dus dan zal je niet gek opkijken dat je taxichauffeur in Oost-Europa of Afrika er een wat ‘spartaansere’ rijstijl op nahoudt.
Tegenover die rijstijl staat dat de taxirit dan ook wat goedkoper is. Dat heeft niet alleen te maken met dat er minder strenge eisen zijn aan bijvoorbeeld opleiding of veiligheid, maar ook omdat het land armer is en mensen minder te besteden hebben.
Helaas is in sommige landen in het buitenland de service ver te zoeken. Sommige chauffeurs nemen je bijvoorbeeld niet mee als ze denken dat ze aan jou niet zo veel kunnen verdienen. Ook wordt je bagage niet altijd netjes aangepakt en bij het hotel uit de auto gepakt. De auto waarin je wordt vervoerd, is vaak best wel oud. De wat veiligere taxi’s zijn meestal een stuk prijziger.